péntek, 24 november 2017

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Sörélesztő - a természetes étrend kiegészítő

A tablettás sörélesztő használata, mint étrend kiegészítő, sokak számára ismert. Azonban bizonyos tudatos és természetes életmódot követők körében bevált szokás az étel sörélesztővel való ízesítése. Ez egy „hagyományos étrenden” élő ember számára akár furcsa jelenség is lehet. Hiszen miért tenne az ember sörélesztőt a főzelékébe, vagy a köretére? A választ a sörélesztő csodálatos tulajdonságai adják meg: Azon túl, hogy a sörélesztő tablettához képest a pehely vagy pro formátum finom is, a sörélesztő egy vitamin kincsesbánya. Található benne B-komplex, ami tartalmaz B1 vitamint (thiamin), B2 vitamint (riboflavin), B3 vitamint (niacin), B5 vitamint (pantoténsav), B6 vitamint (piridoxin), B9 vitamint (folsav), és H vagy B7 vitamint(biotin). Ezek segítenek a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában. Jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, valamint a bőr, a haj, a száj, és a máj egészségi állapotára. Ezek a vitaminok pont a szervezet számára megfelelő arányban találhatóak a sörélesztőben, így kedvező élettani hatásaik kiegészítik egymást. A sörélesztőben a létező 24 aminosavból 16-ot találhatunk. Jelentős a kalcium, króm, szelén, vas és foszfor tartalma. Találunk benne rezet, cinket és jódot is.

És van még tovább is…

Közel ötven százalékban tartalmaz természetes fehérjét, különleges tulajdonsága, hogy rendkívül gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,5-3 g nukleinsav esik benne), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását. Egy vegyes étrenden élő számára, a magasabb fehérjebevitel miatt, ez nem elhanyagolható tulajdonság.(Egy húst és tejtermékeket fogyasztó ember sokkal több fehérjét visz be szervezetébe, mint egy növényi étrenden élő, azonban ez a nagy mennyiségű fehérje rothadásnak indul a szervezetben.) A sörélesztőt nem szabad összekevernünk a sütőiparban és az otthoni sütésnél alkalmazott élesztőkkel. Magának a sörélesztő pehelynek egyáltalán nincsen erjesztő képessége, ami természetesen ebben az esetben kifejezetten előnynek számít. A szárítása során inaktiválódik, ugyanakkor megtartja bámulatos vitamin és ásványi anyag készletét.

Paprikás-sörélesztő krém

Hozzávalók:

  • sörélesztőpehely
  • hidegen sajtolt napraforgó olaj, vagy olivaolaj
  • BIORGANIK shoyu szójaszósz
  • piros paprika

Először az olajat öntsük egy tálba annak megfelelően, hogy mekkora mennyiséget szeretnénk készíteni, ebbe adagoljuk a sörélesztőt és keverjük el evőkanállal. Annyi sörélesztőt tegyünk bele, hogy kenhető állagú legyen, majd ízesítsük 1-2 teáskanál shoyuval és pirospaprikával. Emellé már nem kell sót használnunk. Kis üvegbe is tölthetjük, sokáig eláll. A család férfi tagjainak édesnemes pirospaprika helyett használhatunk csípős változatot is.

Sörélesztőpehely - a természetes szépítőszer

Minden nő szeretne fényes, dús hajat és erős, csillogó körmöket. A káros környezeti hatásokon túl a nem megfelelő táplálkozás is hozzájárul ahhoz, ha hajunk és körmünk nem egészséges. A köröm, vitaminok hiányában általában töredezetté válik. Ez cink, kalcium és D-vitamin hiányra utalhat. Ha felszakad a körmünk melletti bőr, azért gyakran a B-vitaminok hiánya a felelős. A vékony és gyenge körmök ellen szintén cinket és kalciumot, illetve C- vitamint, szelént kell bevinnünk szervezetünkbe. A körömlemez elvékonyodásának oka lehet a vas és  folsav hiány. A haj sok mindent elárul viselőjéről. A nők egyik legszebb éke is lehet a természetes, egészséges hajkorona.

A koszos levegőn és erős napsugárzáson túl ártalmas lehet a kemikáliákkal való festése, a dauer víz, a szintetikus hajsamponok használata, a túlzott szárítás és formázás is. Növekedéséhez, ami átlagosan napi 0,5mm B-vitaminokra van szükség. A B-vitaminok felelősek a faggyútermelésért, ők aktivizálják a hajhagyma anyagcsere folyamatait. A hajhullásért sokszor a vashiány tehető felelőssé. Ha észrevesszük, hogy hajunk erősebb hullásnak indult, és több, mint 100szál is elhagyja fejbőrünket naponta, akkor gyanakodhatunk arra, hogy többlet vasra van szüksége szervezetünknek. A csillogó, erős haj záloga továbbá a biotin, más néven a H-vitamin. Vajon képesek vagyunk-e ezeket a vitaminokat és nyomelemeket megfelelő mennyiségben bevinni szervezetünkbe, ha nem szedünk semmilyen táplálékkiegészítőt?

Általában nem. Ezért találunk egyre több hajserkentő, hajnövesztő készítményt a piacon. A kereslet nő évről évre, hiszen az emberek egyre kevesebb vitamindús zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak…a rohanó életmód, a stressz, a „junkfood”, mind felelőssé tehető abban, hogy szervezetünk nem kap megfelelő utánpótlást ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni. Ezt jól jelzi hajunk és körmünk állapota. B-vitamin hiányt jelez továbbá a barázdás, rovátkolt nyelv, a depresszió megjelenése, a fáradékonyság, a bőr különböző irritációi, és a reszketés. Legjobb, ha ilyenkor természetes módon, belsőleg nyújtunk megoldást szervezetünknek. Ez lehetséges, például sörélesztővel. A sörélesztő egy egyedi összetételű táplálék.

Tahinis Sörélesztő szendvicskrém

Ez egy nagyon finom krém, ami szerintünk még finomabb is, mint a kész pástétomok.

 Hozzávalók:

  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 3 evőkanál darált szezámmag
  • 1 evőkanál lenmagpehely
  • 3 evőkanál tahini krém
  • hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • himalaya só
  • piros paprika, majoranna, petrezselyem, borsikafű, őrölt kömény

 Mindent daráljunk össze, pépesítsünk robotgépben. Az olajat úgy adagoljuk, hogy krémes állagot kapjunk. Kb fél dl-1 dl között lesz az a mennyiség, ami szükséges. Még egyszerűbb a következő szendvicskrém, melynek elkészítése mindössze 2-3 percet vesz igénybe.

Nyári saláta - sörélesztő öntettel

 Vágjuk össze a saláta hozzávalóit. Alulra kerüljön a tálban a felcsíkozott jégsaláta, amit keverjünk el alaposan az öntettel. Az öntetet külön tálban készítsünk el, csomómentesre így tudjuk kikeverni. A salátára jöhet a kockára vágott californiai paprika, a pritamin, a felkarikázott újhagyma és a reszelt répa keveréke. Az elegy tetejére tegyük az olivát, avokádót és egészben a bazsalikom leveleket. Máris kész az egészséges, frissítő salátánk.

Sörélesztő pehelyből salátaöntetet, pástétomot is készíthetünk, vagy bármilyen ételre szórva is fogyasztható.

Hozzávalók:

1 fej jégsaláta

2 szál újhagyma

2 db pritamin paprika

1 db zöld californiai paprika

2 db reszelt répa

½ avokádó felkockázva

15 szem olíva bogyó

friss bazsalikom

Zöldségek paradicsomos-sörélesztős szósszal

Süssük meg a paradicsomokat közepes hőfokon úgy fél óra alatt, majd tegyük félre hűlni. Olajozzunk ki egy tepsit és tegyük bele a meghámozott zöldségeket, amiket vágjunk nagyobb darabokra. Tegyük be melléjük a rozmaring szárakat. Locsoljuk meg olajjal. A sült  paradicsomokat turmixoljuk össze a rizstejszínnel, fokhagymával, petrezselyemmel, szójaszósszal és a sörélesztőpehellyel.Az elkészült zöldségekre öntsük rá a paradicsomszószt. Kiváló köretet kapunk így!

Hozzávalók:

 2 db cukkini

1db padlizsán

1db cékla
0.5 kg paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 szár friss rozmaring
1 csokor petrezselyem
2 teáskanál szójaszósz

3 evőkanál rizstejszín
2 evőkanál sörélesztő
4 evőkanál oliva olaj

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...