szerda, 21 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

A régi-új nádcukor

 

A nádcukor nem újkeletű divathóbort legújabb hulláma. Igazság szerint jóval korábban jelent meg az emberiség történetében, mint a répacukor, amit ma fehér cukorként ismerünk. Az Ázsia déli részein őshonos cukornád levét már több ezer éve fogyasztotta a bennszülött lakosság. Édes aromás ízének híre és használata olyan országokba is eljutott, amelyek nem voltak cukornád termelők. Az ókorban már átterjedt Egyiptomba a cukornádhasználat, majd pár száz évvel később megjelent Dél-Európa országaiban is. A répacukor használatának ötlete ehhez képest gyerekcipőben jár, bár mára ez honosodott meg szinte mindenütt a világon. 1802-ben nyitották az első répacukorgyárat, Sziléziában. Még ötven évet kellett várni ahhoz, hogy a nádcukor legkomolyabb versenytársává váljon a kristálycukor.

A kristálycukor számos egészségre ártalmas hatása közül csak néhányat említünk meg. Egyik fő tulajdonsága, hogy többletkalóriájával nem tud mit kezdeni szervezetünk, amit savasít a cukor fogyasztás. Rabolja a kalciumot, magnéziumot, ezzel ártva a csontoknak és az idegrendszernek. Mivel nem tartalmaz rostokat, így kártékonyan befolyásolja az emésztést, felborítja a belső elválasztású mirigyek működését és a hormonháztartást. Káros a bőrnek, a hajnak, a szemnek. Ismerjük a gyermekek hiperaktivitásával és kezelhetetlenségével való összefüggését is, ami természetesen a felnőtteknél is létezik és stresszként, agresszióként jelentkezik, mely végül a szervezetet kimerítve fáradékonysághoz vezet. A fehér cukorból ráadásul testünkben alkohol képződik, ez pedig káros a májnak.

Milyen ételekben is van cukor? Szinte mindenben. Azon túl, amit az átlagos táplálkozású ember az ételébe tesz, fehér cukor van a konzervekben, készételekben, tejtermékekben, italokban, szószokban, akár fagyasztott ételekben, fűszerkeverékekben, pékáruban, még kenyerekben is, töltött tésztákban, nem beszélve a csokikról, cukorkákról és egyéb ropogtatnivalókról.

Az átlagos táplálkozású magyar ember, évi 40 kg/fő cukorfogyasztása napi legalább 5 púpozott evőkanálnak felel meg. Ez elképesztő mennyiség. Ha az általunk megevett, ételeinkbe összekevert alapanyagokat külön-külön kellene megennünk, akkor ébrednénk tudatára annak, hogy mit is eszünk. A fehér cukor üres kalória, természetellenes anyag. Májunk felelős többek közt az ilyen testidegen anyagok felismerésért. Ha az 5 kanál cukrot egyben ennénk meg, rosszul lennénk és a szervezet undorral reagálna. Ezt sokan érzik is, amikor a fehér cukros edénybe szagolnak

Nemrég Magyarországon a feldolgozott 1800000 tonna cukorrépából kb. 250000 tonna fehér cukrot gyártottak. Mindez alapvetően belföldi felhasználásra került. Megettünk kb. 250000 tonna halott kalóriát, amiről a modern kutatások igazolják, hogy méreg a szervezetünknek. Amihez 50000 hektár termőterületet, 500 millió négyzetmétert használtunk el. Az értékes melaszt pedig, ami a fenti adatok esetén, évi 70000 tonna volt, és a cukorrépa esetén amúgy nem egy finom alkotórész, a szeszgyártás és az állati takarmány alapanyaga lett. Évek óta itt az elérhető megoldás, hogy a kristály cukrot kizárjuk az életünkből! Adjunk hát ismét teret a nádcukornak!

A nádcukor ellenben értékes vitaminokban, nyomelemekben gazdag (pl. B-vitaminokban, kalciumban és vasban), nem terheli oly mértékben a hasnyálmirigyet, mint a fehér cukor, mérsékelt fogyasztása kedvezőbb, mint a fehér cukoré. Míg a fehér cukor egy testidegen anyag, a bio vagy natúr nádcukorral természetes édesítőszert juttatunk szervezetünkbe, ami egészségesebb, mint a finomított répacukor.

Kapható natúr és bio, világos és barna, por és kockacukor változatban is.

További érdekességek a nádcukorról: www.nadcukor.hu